Gala 2014

Scrisoare deschisă adresată grădinarilor din lista mea de bloguri și celor din lista lor de bloguri!

Am trecut împreună, cu bune cu rele, anul acesta! Ne-am ajutat, ne-am inspirat unii de la alții, am dezbătut, am căutat soluții, ne-am bucurat de roadele grădinilor și de comentarii! E vremea șezătorilor și a bilanțurilor, așa că vin cu o propunere! Haideți să facem, fiecare, un articol cu cele mai bune zece roșii din grădina proprie! Criteriile să fie: gust, productivitate, rezistența la boli, atractivitate (formă, culoare).

Dau un exemplu:

Soiul                                             Gust        Productivitate    Rezistența la boli     Atractivitate

1 – Paul Robeson                         dulce         mică                        bună                       medie

2 – Old german                           dulce         medie                      bună                        mare

3 – Ildi                                          acrișor       mare                       mare                        mare

Evident criteriile pot fi corectate. Importantă este participarea! Apoi întocmim tabelul final, acordând puncte astfel: locul 1 – 10 puncte, locul 2 – 9 puncte, și tot așa, în descreștere, locul 10 primind 0 (zero) puncte! Astfel stabilim Gala 2014!

Propun ca amfitrion al acestei gale pe d-l Nelu Crăciun.

Clasamentele proprii le publicăm pe 15 decembrie!

Persoana care are același clasament (doar primele trei locuri!) cu clasamentul final va primi de la mine 15 semințe de Paul Robeson!

018

Ideea nu este neapărat originală, am citit un blog extraordinar și am văzut că alți grădinari pot colabora!

http://www.gerbeaud.com/jardin/fiches/tomates-anciennes-meconnues,1167.html

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Gala 2014

 1. Comentez eu 🙂
  De fapt ideea originală a pornit de aici
  https://gradinareasa.wordpress.com/2014/11/15/alegerea/
  apoi blogul franțuzesc mi-a dat curaj!
  Deci – curaj!

 2. greenzonelife zice:

  Merci de invitatie dar anul acesta nu m-am bagat in stratul de rosii din gradina bunicilor. Oricum, mie imi plac toate rosiile, dar cel mai mult orice soi care e carnos, cu pielita fina care se curata usor si care are seminte putine 🙂

 3. nelucraciun zice:

  Multumesc pentru propunere, insa nu am prea inteles-o (cea cu amfitrionul).
  Iar la punctaj locul 10 are, totusi, un punct (locul1=10 pcte, 2=9, 3=8, 4=7, 5=6, 6=5, 7=4, 8=3, 9=2 si, logic, locul 10=1pct.). Dar propunerea mea este sa nu punctam decat, cel mult, cinci soiuri fiecare. In ideea ca propunerea va gasi audienta suficienta.

  • Au, greu cu aritmetica… 🙂 Așa e, aveți dreptate!
   Mă gândeam că aveți experiență, cunoștințe bogate, notorietate… Și propunerea dvs îmi susține afirmațiile! Așadar un clasament cu 5 soiuri! Mă gândeam ca amfitrion să publicați clasamentul final pe blogul dvs, ar fi citit de mai mulți grădinari și poate la anul participarea ar fi mai numeroasă, poate vom cultiva mai mulți soiurile care au atras atenția!
   Nu m-am gândit că e o formă de a câștiga audiență, mă gândeam mai repede la o activitate în comun, la un spirit de echipă.

 4. Elisa zice:

  Draga mea, daca nu-mi cunosti blogul, iata, iti spun acum, soiurile mele de rosii se numesc asa:Mari de Timisoara, Move etc. Habar n-am ce soiuri sunt fiindca eu nu le-am cumparat la plic , plic pe care scrie soiul, eu le am de zeci de ani, asa cum zice Green, mi-a placut o rosie in piata la taranii din Timisoara, am luat una mare de tot, i-am luat samanta si uite-asa…
  Deci, nu as putea concura, dar imi place ideea. Succes!

  • Corect, nu-ți cunosc blogul, nu cunosc multe bloguri, dar asta se rezolvă!
   Eu cred că deții o comoară, dacă ai roșii proprii! Tocmai ele ar trebui promovate! Dacă au nume „locale”, cu atât mai bine! Important e gustul, mai importantă este satisfacția consumatorului, nu numele exotic ori pedigree-ul! Asta cred eu, nu înseamnă că încerc să impun ceva! Tocmai participarea face să cunoaștem ce cultivăm!
   Categoric NU E UN CONCURS!
   Aș spune mai repede că e o șezătoare!

 5. oana a zice:

  Mie-mi plac in mod deosebit rosiile cireasa, nu le stiu denumirea pentru ca le-am mostenit de la bunica mea. Sunt foarte rezistente, la ea cresteau fara arac, prin lanul de porumb. Iar la gust sunt acrisoare. Iar anul asta mi-au placut in mod deosebit si perunezele.

  • Bun venit, Oana!
   Înseamnă că se numesc roșii cireașă, nu? Perfect! Iar faptul că le ai de la bunica este o minunăție!
   Deja citesc printre rânduri că sunt rezistente la boli, nu cred că le uda sau le stropea cineva prin porumb! Ar mai fi importantă productivitatea… Nu e vorba de „concurs” ori de „clasament”, dar la caracteristicile prezentate… eu le-aș acorda o dilpomă de excelență, mai ales că sunt neaoșe!
   Dacă nu vrei sau nu poți participa la „colocviul” din 15, dă-mi voie să consider acest comentariu ca postare!

 6. Myky Mihaela zice:

  Am scris articolul despre tomate dar mai departe nu stiu ce sa fac. Incerc sa postez de o saptamana dar nu am reusit, acum sper sa mearga.

Comentariile sunt închise.