Limaxul – eroul anului

Anul acesta a fost special pentru cei care s-au ocupat de grădini. Iar elementul care a fost SPECIAL în acest an special au fost ei, limacșii! Hoarde ca în acest an nu am văzut niciodată! Limacși în august… ar fi părut un film SF anul trecut sau în primăvară! M-am întâlnit cu „domnul Ghiță”, posesor de grădină și bunic. Era cu sapa, printre muri, când am intrat în vorbă, peste gard! Subiectul – bineînțeles invazia de târâtori!

„- No, zice el, vin de la băiat, din Londra! Și acolo e la fel, e lumea cătrănită rău de moluștele astea!”

*****

Episodul doi. Plimbare pe internet și din penumbra muntelui de informații iese la luminăăă… ați ghicit, eroul anului, DOMNUL LIMAX!

http://mon-potager-en-carre.fr/biodiversite-au-potager/cellule-digestive-du-sol-la-limace-3267?awt_l=7rARo&awt_m=3X22nPyrGiQ8eqM

Ce am înțeles eu:

– e un an teribil, hoarde de melci i-au invadat curtea!

– limacșii, în mod natural, fac un lucru bun, transformă organismele moarte în materie organică, în sol! Hopaaaa, mi-am zis, păi asta am văzut și eu, parcă am arătat melc mâncând frunze putrede de corcoduș, fructe putrede de corcoduș, limax mâncând un alt limax, decedat în bătălia din noaptea anterioară!

– ciupercile există în mod natural în sol. Ele fac același lucru ca limacșii, ba mai mult, într-un sol echilibrat natural ele împiedică dezvoltarea melcilor!!! Noi, grădinarii, folosind zeama bordeleză (sulfatul de cupru), distrugem miceliile! Ajutăm melcii, așadar! Au, la naiba! Pentru a ajuta ciupercile, trebuie să încorporăm resturile vegetale în sol și nu să le îndepărtăm!

*****

Probabil unele expresii le-am înțeles greșit, probabil unele deloc! Oricum vă propun spre citire!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Limaxul – eroul anului

  1. nelucraciun zice:

    Saracirea solului este un proces global, care se manifesta atat la scara macro cat si la micro.
    In gradinile mici mai pui capcane cu bere, le mai dai papa buna (metaldehida sau sulfat feros), ii mai aduni la lumina lanternei, ma rog, mai sunt si alte metode despre care am scris pe blog, dar ce faci atunci cand vor napadi cultura mare, le plac teribil germenii de grau, mai nou i-am vazut pe niste plante de cartof, il rod cam ceva in genul gandacului de Colorado. Aproape ca nu mai exista planta pe care sa o ocoleasca. Anul trecut mi-au nenorocit pana si niste plantute de pelin!
    Deci inmultirea limacsilor este previzibila, un melc (si sunt hermafroditi, cand au chef sunt masculi, cand au altfel de chef sunt femele) depune vreo 80 de oua. Si sunt cel putin doua cicluri anual: eclozare la inceputul primaverii, crestere, depunere de oua la sfarsitul primaverii-inceputul verii, eclozare la sfarsitul verii, crestere toamna, depunere oua care supravietuiesc iernii, adultii crapa de frig, daca e ger, daca nu, nu crapa, s.a.m.d.
    Solutia nr. 1 este imbunatatirea solului care, insa, provoaca, intr-o prima etapa, invazie de daunatori, in special limacsi, urmata, in ani, de proliferarea pradatorilor acestora. Si au, bietii melci, destui pradatori, numai ca acestia nu mai au conditiile de mediu necesare. Pana la proliferarea pradatorilor, gradinarul trebiue sa indeplineasca rolul acestora, prin cat mai multe dintre metodele descrise. personal, dupa lupte crancene, vreme de doi ani, constat oarece imbunatatire, dar inca nu sunt pe deplin multumit. Ii distrugi pe rand, unii mor, altii depun oua, ii ucizi si pe acestia, din oua ies altii s.a.m.d. Lupta e indelungata, probabil perpetua, si crancena. Un singur atuu, important, pentru gradinar: sunt oarecum teritoriali.
    Destul despre melci, astazi, ne pandeste un pericol si mai mare: gandacii puturosi care ataca, in egala masura, cultura mare si culturile de legume. Acestia, fiind alohtoni, nu au pradatori autohtoni. Si, exceptand uleiul neem, care este destul de scump, si extractul apos de coriandru, care se pare ca ii alunga, nu prea mai sunt metode de lupta adecvate gradinii organice. In gradinile mici acestia pot fi adunati, prin scuturare de pe tufe in galetuse cu solutie salina sau, mai bine, prin aspirare cu aspiratoare portative prevazute cu supapa care sa impiedice iesirea lor ulterioara. Dezavantajul gradinarului este ca, spre deosebire de melci, adultii zboara, doar larvele manifesta teritorialitate.

Comentariile sunt închise.